Szkéné Színház: Több rekord is megdőlt

Több mint 30 ezer néző fordult meg a Szkéné Színházban a nemrég zárult évadban tartott 240 előadáson. Az intézmény történetében mindkét adat rekordnak számít.

Az évad során átlagban 92,8 százalékos volt a látogatottság, a nézőszám 40 százalékkal nőtt az előző szezonhoz képest - közölte a Szkéné Színház hétfőn az MTI-vel.

A kommüniké összesítése szerint a 2012/2013-as évadban először rendezett a színházban Csizmadia Tibor és Horváth Csaba, felléptek az ASAGAO alkotói, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás Szikszai Rémusz vezetésével, illetve a Nézőművészeti Kft. tagjai. Csákányi Eszter először játszott Pintér Béla és Társulata előadásában és a Szkénében, őt a következő évadban, a társulat készülő bemutatójában is láthatja a közönség.

Mint írták, a pályaválasztás előtt álló diákok számára készült Kő, papír, olló című osztályterem-színházi előadását a SzkénéSzínház elsősorban hátrányos helyzetű települések iskoláiba vitte el, ahol a tanulókkal az előadás kapcsán a továbbtanulást megelőző nehézségekről beszélgettek és játszottak. A foglalkozáson eddig több mint háromszáz diák vett részt.

Az elmúlt évadban a Szkénében vendégszerepelt a sepsiszentgyörgyi M Stúdió és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházis. Az utóbbi rendezésében tartott TESZT Fesztiválra a Szkéné három előadása kapott meghívást, akárcsak a nyár végi Vidor Fesztiválra, ahol a Bivaly-szuflé, a Bányavakság és A 42. hét szerepel.

A Szkéné idei szezonjához tartozott, hogy a POSZT-on felolvasták a Bányatrilógia harmadik részét, a Bányavizet, amely a jövő évad első bemutatója lesz. Beugrással lesz látható A nagy füzet Zsámbékon, Szegeden és az Ördögkatlan Fesztiválon: ezeken a helyszíneken Nagy Norbert szerepét Keresztes Tamás, a Katona József Színház művésze veszi át.

Az Ördögkatlan Fesztiválon Pintér Béla és Társulata idén is vendégeskedik a nagysikerű Parasztopera című előadással, míg a Thealter Fesztiválon a Bányavakság is látható lesz.